Compliance onderzoek

Met dit onderzoek kan worden gemeten hoe het gesteld is met de elasticiteit van de longen. Bij een aandoening zoals emfyseem zijn de longen slap; bij andere aandoeningen zoals fibrose zijn de longen stug.

De voorbereiding

Gebruik geen zware maaltijd binnen twee uur voor het onderzoek. Er is geen speciale voorberei­ding noodzakelijk. Uw medicatie mag u gewoon doorgebruiken, tenzij uw arts anders aangeeft.

Het onderzoek

Voor dit onderzoek is het nodig om de druk binnen in uw borstkas te meten tijdens de ademhaling. Hieruit kan de elasticiteit van de longen bepaald worden. Dit doen we met een dun slangetje, aan het eind hiervan zit een ballonnetje, dat tijdens het inbrengen en verwijderen leeg is. Tijdens het meten wordt het ballonnetje opgeblazen.

Het inbrengen gaat als volgt:

De laborant schuift het tipje van de ballon in een van uw neusgaten. U krijgt dan een glas water. Terwijl u dit opdrinkt schuift de laborant het slangetje verder bij u naar binnen, u slikt het dus vanzelf door. Het slangetje komt zo vanzelf in uw slokdarm te liggen. Bij sommige mensen zal tijdens het inbrengen enige irritatie en prikkeling in neus en keel optreden. Wanneer het ballonnetje op de juiste plaats is aangebracht, krijgt u een mondstuk in de mond en een neusklem om te voorkomen dat u door uw neus ademt. Op aanwijzing van de laborant ademt u rustig in en uit. De appara­tuur registreert de elasticiteit van de longen en aan de hand hiervan kunnen verdere berekeningen worden gemaakt. Het onderzoek duurt ongeveer een half uur.