Ergometrie

Een ergometrie is een inspanningsonderzoek. Dit wordt "de fietstest" genoemd en zal plaatsvinden in het longfunktielaboratorium. Met behulp van deze test kan worden onderzocht tot welke lichamelijke inspanning men in staat is. Het onderzoek toont de oorzaak aan van een verminderd prestatievermogen.

De voorbereiding

Gemakkelijke kleding, bv sportkleding, is aan te bevelen. Uw medicijnen mag u gewoon doorgebruiken, tenzij de arts iets anders met u afgesproken heeft. Gedurende 2 uur voor de fietstest kunt u beter geen uitgebreide maaltijd gebruiken of zware inspanning verrichten. Het is belangrijk dat u rustig en ontspannen aan het onderzoek begint. Kom op tijd.

Het onderzoek

Na het omkleden kunt u op de fiets plaatsnemen. De juiste hoogte wordt door de laborant ingesteld. Om uw arm wordt een bloeddrukmanchet bevestigd voor metingen tijdens de inspanning. Op uw borst worden strips geplakt om een hartfilmpje te maken tijdens het fietsen. U ademt door een mondstuk in en uit. U ademt gewone kamerlucht in. De uitgeademde lucht gaat door een slang naar de computer. Daarmee meten wij de opname van zuurstof en de afgifte van koolzuurgas door de longen. Op de neus wordt een neusklem geplaatst om te voorkomen dat u door de neus ademt. Onder plaatselijke verdoving brengt de arts een slangetje in de slagader van uw arm. Over algemeen wordt dit door de patient als onprettig ervaren. Het slangetje blijft tijdens het onderzoek zitten. Aan het slangetje zit een kraantje, waardoor de arts tijdens het onderzoek steeds bloed bij u kan afnemen zonder u daarvoor te moeten prikken.

U gaat fietsen, de belasting wordt regelmatig opgevoerd. Terwijl u fietst worden bloeddruk en hartslag gecontroleerd. Om een zo goed mogelijk beeld te krijgen is het belangrijk dat u zich zo goed mogelijk inspant. U bepaalt zelf wanneer u niet meer kunt. De duur van het onderzoek wordt dus door uzelf bepaald en varieert dan van 1 tot 2 uur. Na afloop van het onderzoek kunt u zich opfrissen en omkleden. Het slangetje wordt uit uw arm verwijderd en uw arm wordt verbonden. Het verband moet 2 uur blijven zitten. U kunt dit thuis verwijderen.

Over het algemeen is de fietstest een inspannend onderzoek, dat als vermoeiend wordt ervaren.