Wat is COPD?

COPD (chronische bronchitis en longemfyseem) is een aandoening van de longen en luchtwegen. Het hindert u bij het ademhalen.

Bij COPD zijn de luchtwegen vernauwd door een ontsteking en bij een ernstige vorm zijn de longen beschadigd. Roken is vaak de belangrijkste oorzaak van deze beschadiging. Chronische bronchitis komt alleen voor bij volwassenen. Wanneer kinderen 'bronchitis' hebben, komt dat meestal door een virusinfectie.

Meer informatie kunt u vinden op de website van het longfonds.

Website: www.longfonds.nl

De Zorgstandaard COPD

De Zorgstandaard COPD is dé norm voor goede COPD-zorg. De officiële Zorgstandaard - voor professionals - is gemaakt door alle organisaties die betrokken zijn bij de behandeling van mensen met COPD. Dat zijn de patiëntenorganisatie en de organisaties van zorgverleners. Deze verenigingen vormen gezamenlijk de Long Alliantie Nederland (LAN). In de Zorgstandaard COPD staat precies omschreven wie welke rol heeft in het zorgproces.

Patiëntenversie Zorgstandaard COPD

Het Longfonds heeft van deze zorgstandaard een speciale versie voor patiënten gemaakt. Deze patiënten- versie beschrijft in begrijpelijke taal wat direct relevant is voor mensen met COPD. U leest waar de zorg voor mensen met COPD uit bestaat. U vindt informatie over de ernst van de ziekte, het stellen van de diagnose en over de behandeling. Het gaat over het gebruik van medicijnen, maar ook over de manier waarop u leeft. Daarom vindt u ook informatie over hoe u het beste met uw COPD kunt omgaan in uw dagelijks leven. Bijvoorbeeld adviezen over een gezonde leefstijl en adviezen over het combineren van COPD en werk.

U kunt de patiëntenversie Zorgstandaard COPD hieronder downloaden.

De officiele versie van de Zorgstandaard COPD (voor zorgverleners) is te vinden op: www.longalliantie.nl

Zorgstandaard COPD