De prijsuitreiking vindt plaats over precies een jaar op zaterdag 6 juni 2026 tijdens het Regionaal MWIA (Medical Women’s International Association) Congres in Breukelen, met als thema 'Transgenerational Resilience'. Deze inspirerende, tweedaagse bijeenkomst brengt vrouwelijke artsen uit Noord-Europa samen rondom dit actuele onderwerp.
Drs. Wanda de Kanter is longarts én onvermoeibaar strijder tegen de tabaksindustrie. Meer dan 35 jaar zette zij zich in voor de behandeling van longkanker; sinds 2021 ligt haar focus volledig op preventie. Haar missie: een rookvrije generatie. Samen met collega Pauline Dekker richtte ze in 2009 Stichting Rookpreventie Jeugd op en schreef ze diverse boeken over stoppen met roken.
Naast haar werk in de media – waarin zij de macht van de tabaksindustrie aankaart – zet zij juridische middelen in om verandering af te dwingen. Zo stond ze in 2016 aan de basis van een strafzaak tegen de tabaksindustrie en stapte zij begin 2025 naar het Europees Hof van Justitie om de sjoemelsigaret aan te pakken.
Ook strijdt zij tegen het snel opkomende en verslavende vapen, waarvan de schadelijke effecten op hart en longen steeds duidelijker worden.
Met haar tomeloze inzet, expertise en lef heeft Wanda de Kanter niet alleen het tabaksbeleid op de kaart gezet, maar ook (inter)nationaal respect afgedwongen. Het VNVA-bestuur heeft dan ook met overtuiging het advies van de commissie Corrie Hermannprijs en Els Borst Oeuvreprijs overgenomen om haar te eren met deze bijzondere prijs.
Het is de vijfde keer dat de VNVA Els Borst Oeuvreprijs wordt uitgereikt.
De prijs is vernoemd naar Els Borst – VNVA-erelid en icoon van de Nederlandse gezondheidszorg – en wordt toegekend aan iemand die met een krachtig en langdurig initiatief wezenlijk heeft bijgedragen aan de gezondheid van vrouwen.
De prijs werd eerder uitgereikt aan Gunilla Kleiverda & Rebecca Gomperts (2015), Hanneke Takkenberg (2021), Marlies Bongers (2022) en Marian Mourits (2024).
De VNVA zet zich in voor de positie van vrouwelijke artsen en voor gendersensitieve geneeskunde. Ze neemt actief deel aan het publieke debat, biedt trainingen en brengt vrouwelijke artsen uit verschillende disciplines samen ter inspiratie en ondersteuning.