Onderzoeksvoorstellen voor doelmatigheidsonderzoek/gepast gebruik onderzoek bij dure geneesmiddelen
In het najaar van 2024 zijn de IZA-partijen, na consultatie met de Raad Kwaliteit, akkoord gegaan met de Gerichte Procedure voor Gepast Gebruik van Dure Geneesmiddelen. Hiermee kunnen wetenschappelijke verenigingen (wv-en) onderzoeksvoorstellen indienen en via co-creatie uitwerken. Hoewel de financiering via ZonMw nog niet is bevestigd, is besloten de procedure alvast te starten.
Voor deze eerste ronde wordt een zogenoemde ‘veegronde’ georganiseerd. Geneesmiddelen die sinds 1 januari 2024 zijn opgenomen in het verzekerde pakket komen in aanmerking. De focus ligt op gepast gebruik en doelmatigheid, met het oog op kostenbesparing binnen de patentperiode. Zorginstituut Nederland en Zorgverzekeraars Nederland (CieBAG) leveren een overzicht aan van relevante geneesmiddelen.
De voorstellen moeten betrekking hebben op gepast gebruik of doelmatigheid, zoals lager doseren, sneller afbouwen of duidelijke start-/stopcriteria. Belangrijk is dat het leidt tot minder gebruik en dus lagere kosten. Alleen wetenschappelijke verenigingen kunnen een volledig ingevuld indieningsformulier indienen, neem hiervoor contact op met Remco Boksem via kwaliteit@nvalt.nl
Let op: deadline indiening onderzoeksvoorstellen is 10 september 2025
Proces na indiening:
- Controle op volledigheid (ZE&GG)
- Kansrijkheidsinschatting (ZE&GG en Treatmeds)
- Beoordeling door IZA-partijen
- Selectie en mogelijke prioritering
Uiterlijk 18 november worden de indieners geïnformeerd over de selectie. Maximaal vijf voorstellen worden gehonoreerd. Na selectie wordt gevraagd een projectleider en projectgroep aan te leveren; de co-creaties starten begin 2026.