Wereld Niet-roken dag 

31 mei 2031

Van 19% nu naar 5% rokers in 2035: dat is het ambitieuze streven voor de Rookvrije Generatie. Hoe gaan we dat als maatschappij aanpakken, en wat moet er vanuit de zorg gebeuren?

Vandaag is het Wereld Niet-Rokendag en ter ere hiervan zijn de grote deskundigen op het gebied van de rookvrije zorg de studio ingedoken. Leon van den Toorn (NVALT), Esther Croes (Trimbos-instituut), Anton van Balkom (Verslavingskunde Nederland) en Wanda de Kanter (Voorzitter Rookpreventie Jeugd) hebben slechts één doel voor ogen: dat aandacht voor rookvrij net zo normaal wordt in de zorg als goede hygiëne, en daar kan iedere zorgverlener aan bijdragen

In drie afleveringen gaan ze met elkaar in gesprek over de cultuuromslag die nodig is, hoe je stoppen met roken met de rokende patiënt bespreekt en hoe we vanuit de zorg en als maatschappij gaan toewerken naar een rookvrije generatie.
Luister nu de eerste aflevering van dit drieluik exclusief op Medicast!

Aflevering 1: Een cultuuromslag in de zorg – wat is er nodig?

Elke zorgprofessional heeft een rol in het bespreekbaar maken van het roken van zijn/haar patiënten, maar in de praktijk laten veel zorgverleners het na om erover te beginnen. Om tot een rookvrije zorg te komen is een cultuuromslag daarom noodzakelijk!

"Alle zorgverleners hebben een voorbeeldfunctie. Niet alleen naar de patiënten, maar ook naar elkaar"

Leon van den Toorn (longarts en voorzitter NVALT) gaat in deze eerste aflevering van het drieluik in gesprek met Wanda de Kanter (Rookvrije Generatie), Esther Croes (arts-epidemioloog Trimbos Instituut) en Anton van Balkom (Verslavingskunde Nederland). Ze bespreken welke ontwikkelingen al te zien zijn binnen de zorg, hoe je zorgmedewerkers nog bewuster maakt van hun verantwoordelijkheid richting de rokende patiënt en hoe een tabaksanamnese een vaste plek moet krijgen in het consult.