KNT lijsten

Begeleidend document van de lijsten Klinisch Noodzakelijke Targets (KNT), versie 6 (d.d.20-06-2025)

Introductie

Voor veel verschillende tumortypes is het testen op specifieke targets noodzakelijk om de optimale therapie te bepalen, waarbij deze targets van invloed kunnen zijn op verschillende fases in de behandeling. Onder targets verstaan we moleculaire kenmerken (afwijkingen in eiwitten, DNA of RNA) in de tumor op basis waarvan keuzes voor de oncologische behandeling kunnen worden gemaakt. Deze targets worden bepaald door het verrichten van immunohistochemische en/of moleculaire diagnostiek. De klinisch noodzakelijke targets verschillen per tumortype. Onder regie van het Zorginstituut Nederland (ZiNL)1 hebben gemandateerde leden van de NVMO, NVALT, NVVP en VKGL, lijsten met Klinisch Noodzakelijke Targets (KNT) opgesteld. Deze lijsten zijn in tripartite werkoverleggen afgestemd met vertegenwoordigers van de CieBAG en de NFK. De KNT-lijsten zijn van toepassing op patiënten die in aanmerking komen voor behandeling en ook behandeld willen worden. Wanneer de behandelaar een indicatie stelt voor therapie waarvoor moleculaire diagnostiek verricht dient te worden, moet een route hiervoor zijn ingeregeld conform de ‘Kwaliteitsstandaard Organisatie van moleculaire pathologie diagnostiek in de oncologie’. 

Doel

Voor de samenstelling van de KNT-lijsten is per tumortype een overzicht gemaakt van targets met consequenties voor de behandeling. Het doel hiervan is om de bekendheid van de noodzakelijk te testen targets onder behandelaren én pathologen te vergroten. Tevens worden de lijsten snel geactualiseerd in een zeer dynamisch veld. De targets in de KNT- lijsten tezamen met het begeleidend document zijn een actuele leidraad voor het inzetten van diagnostiek, om zo de optimale behandelstrategie binnen het verzekerde pakket te kunnen borgen. Omdat het resultaat van de test een mogelijke behandelconsequentie heeft die vergoed is, valt het uitvoeren van de diagnostiek voor bepaling van de targets ook onder verzekerde zorg.

Scope

De lijsten richten zich enkel op de targets met behandelconsequenties (de zogenoemde prognostische en predictieve diagnostiek). Daarbij vallen de diagnostische moleculaire bepalingen die worden verricht in het kader van het stellen van de diagnose buiten de scope van deze lijsten.

Status

Ten aanzien van de behandelingen zijn de landelijke richtlijnen leidend. Ten aanzien van de moleculaire diagnostiek zijn de KNT-lijsten een aanvulling op de richtlijnen en voorzien ze in een aantal belangrijke voordelen ten opzichte van de huidige richtlijnsystematiek:

  • Het zijn dynamische lijsten die snel kunnen worden aangepast bij veranderingen in het verzekerde pakket
  • De lijsten voorzien in een gelijke manier van beschrijven van moleculaire diagnostiek voor alle tumortypes
  • De lijsten zijn afgestemd in tripartite overleg (figuur 1) met duiding door de zorgverzekeraars, waarbij de kleur op basis van de betreffende behandeling aangeeft wat de huidige vergoedingsstatus van het bijbehorende target is
  • De lijsten zijn een goede basis voor de inkoop van moleculaire diagnostiek


Hierbij is relevant dat de richtlijnsystematiek niet altijd toepasbaar is om tot de actuele KNT-lijsten te komen.
Een optie zou kunnen zijn om in de toekomst vanuit de richtlijnen te verwijzen naar de KNT-lijst van het specifieke tumortype.

Disclaimer: Op basis van deze tekst kunnen geen rechten worden ontleend aan de inzetbaarheid en vergoeding van
getoonde middelen, hiervoor verwijzen we naar de G-standaard.