Leeswijzer

De KNT-lijsten bevatten naast geneesmiddelen die beschikbaar zijn via de basisverzekering ook geneesmiddelen die via andere routes in Nederland beschikbaar en vergoed zijn, zoals het Drug Access Protocol (DAP), het Voorwaardelijke Toelating (VT) traject en door het College ter Beoordeling van Geneesmiddelen goedgekeurde compassionate use programma’s die niet uit de basisverzekering vergoed worden. Daarnaast worden targets genoemd welke behandelconsequenties hebben anders dan het geven van systemische therapie, bijvoorbeeld het afzien van een specifieke behandeling.

Er zijn tumortypes waarvoor enkel targets bepaald worden t.b.v. vergoede tumoragnostische behandelingen. Voor de tumortypes waarvoor geen aparte KNT-lijst beschikbaar is, verwijzen wij naar de tumoragnostische KNT-lijst.

De KNT-lijsten zijn opgebouwd aan de hand van kleurcoderingen die bovengenoemde categorieën met betrekking tot huidige behandelingen weerspiegelen:

  • Blauw geeft vergoede systemische behandelingen met bijbehorende targets weer
  • Paars geeft een vergoede behandeling weer waarbij het target niet voorkomt in het label of de G-standaard, maar de beroepsgroep wel ondersteunt bij een meer kritische patiëntselectie
  • Groen geeft systemische behandelingen en bijbehorende targets weer die via een andere route in Nederland beschikbaar zijn
  • Oranje beschrijft behandeling in klinische studies


De blauwe en paarse vakjes zijn vergoede zorg en daarmee vormen de hieraan gekoppelde targets de minimaal klinisch noodzakelijke targets. Het is van belang dat het testen van deze targets zo doelmatig mogelijk wordt gedaan.

Naar aanleiding van de opname van NTRK-remmers in het basispakket in september 2023 en het diagnostische dilemma wat hiermee gepaard gaat wegens een hoge number needed te test (NNT), is het Zorgpad NTRK-Route van diagnostiek naar behandeling in ontwikkeling. Hiermee wordt beoogd te voorzien in gelijke toegang tot testen en daarmee tot de behandeling met een NTRK-remmer voor patiënten die daarvoor in aanmerking komen. Doordat gebruik wordt gemaakt van een brede test (DNA + RNA test of WGS) voorziet deze teststrategie ook in een oplossing voor toekomstige tumor-agnostische targets met lage incidentie.

Voor alle genoemde targets en systemische geneesmiddelen is gekeken naar de huidige Nederlandse en Europese richtlijnen alsmede vergoede en via andere routes beschikbare zorg in Nederland. Bij sommige targets is, indien bekend, de incidentie vermeld om een beeld te geven van het aantal patiënten dat getest moet worden om een patiënt te identificeren voor wie het target behandelconsequenties heeft.

Het is belangrijk om te benadrukken dat met deze KNT-lijsten geen uitspraak wordt gedaan over de te gebruiken teststrategie. Dit valt buiten de scope van deze lijsten. Bij het maken van een goede keuze voor een teststrategie om het moleculaire profiel te bepalen spelen verschillende factoren een rol. Op landelijk niveau betreft dit doelmatigheid en het streven naar gelijke toegankelijkheid en kwaliteit van zorg. Dit kan betekenen dat een test op individueel patiëntniveau mogelijk niet de meest economische optie is, maar voor de zorg als geheel wel de meest doelmatige en economische keuze is. Daarnaast spelen nauwkeurigheid, robuustheid, schaalbaarheid, toekomstbestendigheid (gezien het dynamische karakter van nieuwe doelgerichte geneesmiddelen en daarmee geassocieerde moleculaire targets) en efficiënt en zorgvuldig gebruik van weefsel een rol. De CieBOD brengt landelijke adviezen uit over mogelijke teststrategieën van moleculaire diagnostiek.

Disclaimer: Op basis van deze tekst kunnen geen rechten worden ontleend aan de inzetbaarheid en vergoeding van
getoonde middelen, hiervoor verwijzen we naar de G-standaard.